Aftonbladet rekommenderar Libbsticka till surströmmingen

SURSTRÖMMINGSPREMIÄR! Tredje torsdagen i augusti är det av hävd premiär för den överjästa norrlänningen med den vedervärdiga odören – som många har lärt sig älska. Efter några års tillbakagång är ”suringar” heta igen. Inte minst bland hipsters som är intresserade av annorlunda mat, fermenterad mat och ursprunglig mat från naturen.

Men vad dricker man till? Absolut inte mjölk menar puritanerna, det är en styggelse. Men gärna något starkt, som brännvin. Ruus af Selknä slog följe med Aftonbladet och Surströmmingsakademien och testade ett gäng brännvinssorter till tre olika surströmmingsburkar från Kallax, Bockön och Oskars. Resultatet bekräftar tesen – att brännvin passar väldigt bra ihop med den delikata fisken. Den stora bubblaren i testet var Libbsticka Rågbrännvin. Ett naturbrännvin som görs på färska örter med kraftig smak liknande svensk curry och selleri. Ännu mer krävande är ekologiska Spirae Älggräsbrännvin där mild gräsighet byts i mäktig beska i avslutet.

Libbsticka Brännvin 37,5% (SB-nr 82949, 370 kr)
  Kallax: Mild start, smygande libbsticka och växande sälta som mynnar i lakrits. Stor kryddig eftersmak men ren med brödigt sesamfrö.
  Bockön: Balanserad libbstickasmak, strax sötare (strömmingssältan balanserar). Lång kryddig varm finish. Ojoj.
  Oskars: Mild curry-smak som växer ut i lång saltstänkt libbstickasmak.

Spirae Älggräsbrännvin 35,9% ekologisk (SB-nr 82048, 349 kr)
  Kallax: Söt-gräsig början, fylligare fortsättning. Karaktärsfullt avslut, massor av fisktoner och beska.
  Bockön: Mild gräs-start, rund hö-lik mitt med stor sälta från strömmingen, tunnare avslut.
  Oskars: Rund gräsig smak, öligt god med plats för strömmingen, samtidigt kryddig av varmt brännvin.

Surströmmingstest i Aftonbladet 18 augusti 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait